Värmländsk legotillverkare investerar i ny fleropmaskin

Göstas Mekaniska - Legotillverkning
Göstas Mekaniska Verkstads AB investerar i en ny fleropmaskin.

Industri & VerkstadDen värmländska legotillverkaren Göstas Mekaniska Verkstads AB har under nästan 50 år hjälpt globala företag med legotillverkning av marin- och industrikomponenter. Nu investerar familjeföretaget i en ny fleropmaskin från taiwanesiska YCM, ett steg i att bli mer effektiva.

En aktör som under många år har legat i framkant av skärande bearbetning är Göstas Mekaniska Verkstads AB, ett företag som grundades redan 1967. Nu har företaget investerat i en ny fleropmaskin. Vd Thomas Olsson, sonson till grundaren Gösta, berättar här om den nya investeringen, de senaste årens tillväxt och hur han en dag hoppas att hans dotter vill ta över familjeföretaget.

YCM TV2110B

Dimensioner: 2100x1020x962 mm
Bordyta: 2300×1020 mm

  • Kona bt50 med 24 verktygsplatser
  • Renishaw mätprobe
  • Mätning av verktygslängd, diameter och brott
  • Heidenhain iTNC530

Ökad produktionskapacitet

Fleropmaskiner, eller fleroperationsmaskiner som de egentligen heter, är en maskin som klarar av att hantera och genomföra flera olika bearbetningar samtidigt. De kan borra, fräsa och gänga metallkomponenter på ett effektivt sätt, perfekt för legotillverkning av den typ som Göstas Mekaniska Verkstads AB utför. Tekniken har länge använts av medarbetarna på företaget som nu alltså får möjlighet att mer effektivt utföra sin bearbetning.

– Vi har bytt ut två maskiner till en ny som har fler axlar. Det betyder att jobbet går lite snabbare och medför en högre kvalitet, säger Thomas.

Enligt beräkningar kommer investeringen av den nya fleropmaskinen från YCM att medföra en ökad produktionskapacitet med hela 30 procent.

Prestanda
  • Spindelmotor på 28.5kW varvtal 45-6000r/min vridmoment max 559Nm
  • Tanshing MRNC-630 4axel Ø800
  • Självcentrerande bison backskiva Ø800
  • 20bars kylning genom spindeln
  • Max bordbelastning 7000 kg
  • Snabbmatning x-y-z  12/12/12

Nästan 50 år av expertis

Ända sedan starten har Göstas Mekaniska Verkstads AB varit ett familjeföretag. Thomas, som kom in i företaget 1984, fick alltjämnt lära sig om maskinerna och tillverkningen, ett företag han i dag har drivit sedan 1992.

Med fler och fler kunder som sökte sig till företaget har tillväxten under åren varit stadig. Från det att Thomas tog över i början av 90-talet har de växt från nio till trettio medarbetare och under kommande år planerar de att söka efter en säljare, med förhoppning om ännu fler kunder. Bland kunderna idag hittar man bland annat globala aktörer såsom Rolls Royce, Siemens och Metso.

– Vi sysslar främst med marina produkter såsom propellrar. Egentligen gör vi allt på en propeller förutom själva bladen, berättar Thomas.

Ljus framtid för familjeföretaget

Med investeringar såsom fleropmaskinen från YCM och stora kommande projektet ser framtiden ljus ut för Göstas Mekaniska Verkstads AB. När vi frågar Thomas om hur han ser på framtiden så målar han upp en ljus bild:

Göstas Mekaniska - Bearbetning
Med den nya fleropmaskinen ökar produktionskapaciteten med 30 procent.

– Om 10 år har min dotter förhoppningsvis tagit över och än finns det möjligt att expandera ytterligare något. Men snart har vi vuxit ur våra lokaler och då får vi eventuellt titta efter något nytt, vi kan ju gärna inte bygga ut på gatan, säger Thomas och skrattar.

www.gostasmekaniska.se kan du läsa mer om den nya investeringen samt om företagets tjänster. Här hittar du även ett videoklipp om verksamheten.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se