Trioplast investerar 300 miljoner i ny teknik

Trioplast - sträckfilm
Med nya maskiner kan svenska Trioplast tillverka ännu tunnare sträckfilm med samma höga kvalitet som tidigare.

TillverkningSvenska plastfilmstillverkaren Trioplast storsatsar i verksamheten med en investering på 300 miljoner kronor. Med satsningen kommer man kunna erbjuda kunderna ännu bättre emballage.

Trioplast investering medför att man numer blir en av Europas mest effektiva sträckfilmsfabriker och kommer kunna erbjuda tunnare emballage med högre kvalitet som medför en lägre kostnad per pall samt mindre miljöpåverkan för slutkunden. Företagets vd, Per Holtstrand, ser positivt på investeringen som kommer bana väg för nya produkter.

Tunnare och starkare sträckfilm

Trioplasts investering innebär en ny maskinpark samt uppdatering av befintliga maskiner för att tillverka bättre industriförpackning av typen sträckfilm. Två nya produktionslinjer med kapacitet på 5 000 ton kommer tillverka blåst COEX-film ner till 6 µm försträckt eller 10 µm med förstärkning upp till 300%. För lekmannen blir den nya sträckfilmen helt enkelt väsentligt tunnare.

Trioplast - Emballage
Maskinfilm är en effektiv process effektiv vid stort gods och höga volymer.

Sträckfilm är en återvinningsbar plast som används som transportemballage och kommer i två olika typer, handfilm och maskinfilm. Investeringen riktar sig främst mot maskinfilm som används av kunder i behov av större volymer film.

Sträckfilm är ett kostnadseffektivt sätt att lastsäkra gods på men tyvärr ges det ibland låg prioritet med onödiga kostnader som följd. Ett generellt misstag inom sträckfilm är att man endast ser priset per rulle vilket inte säger något om vad förpackningen kostar. Med tunnare sträckfilm för rätt typ av gods kan man därmed minska kostnaden, speciellt om man i maskinfilmssammanhang optimerar maskinen.

– Oavsett typ av emballage så är det traditionellt en ganska stor kostnad och sen är det en miljöbelastning om man använder för mycket. Det vi är duktiga på är att tillverka en väldigt tunn och stark produkt, säger Niklas Agevall, försäljningschef på Trioplast.

Vikten av emballage

Att använda emballage är en förutsättning för säkra transporter och utan emballage kommer många olika typer av gods inte långt utan att de faller isär och riskerar att skadas. Ett exempel är för de inom bryggerinäringen som använder Trioplasts emballage.

– Det skulle innebära en väldig kostnad för företag om deras produkter skulle gå sönder, speciellt för de som ska direkt till butik och sedan till konsument. Jag kommer själv från handeln sedan tidigare och det värsta som kunde hända var att man fick skador på godset precis före leverans till butik, säger Niklas.

Ingen outsourcing för Trioplast

Medan många andra svenska företag outsourcar sin produktion till låglöneländer går Trioplast i stället mot strömmen och investerar i Sverige. Trots ett högre löneläge anser man enligt Per Holtstrand att den expertis som förtaget besitter i kombination med investeringarna gör företaget mycket konkurrenskraftigt.

Många kanske glömmer detta men vi svenskar är väldigt bra på att producera och tillverka. Vi känner oss därför trygga i att investera. Att skapa emballage av hög kvalitet kräver kunskap och erfarenhet, något våra medarbetare besitter efter många år i branschen.

www.trioplast.se kan du läsa mer om företagets nyinvestering, deras nya sträckfilm och fördelar rätt emballage medför. Här hittar du även Trioplasts övriga emballageprodukter.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se