Tegel gör återkomst som fasadmaterial

Tegelfasad Sege Park - Wienerberger
Sege Park som stod klart 2014 har fått sin moderna look med fasadtegel från Wienerberger.

MaterialMed nyskapande färger och former är tegel på väg tillbaka på marknaden som ett snyggt och hållbart byggmaterial. Tegelproducenten Wienerberger tillverkar närproducerat fasadtegel i Sveriges enda tegelbruk där både process och material har minimal miljöpåverkan.

Tegel hade sin glanstid under 60- och 70-talet men fick sedan ge vika när putsfasaden kom. Nu är teglet på frammarsch igen, mycket tack vare utvecklade designmöjligheter men även den låga underhållskostnaden och långa hållbarheten. Bengt Beverin som är chef på svenska Wienerberger berättar för oss om varför tegel återigen börjar bli ett populärt byggmaterial.

Närproducerat på Haga Tegelbruk

Bengt Beverin - Wienerberger
Bengt Beverin, Sverigechef på Wienerberger

I Enköping vid Mälarens strand, ungefär sju mil utanför Stockholm, ligger Haga Tegelbruk. Det är Sveriges enda industriella tegelbruk för fasadtegel och är i full drift. Bruket fungerar främst lokalproducent av tegel för entreprenörer och bygghandlare i Stockholmsområdet och mellersta Sverige, som prioriterar leverantörer med minimal miljöpåverkan.

Tegel är lera som bränts i ugn, det vill säga ett helt naturligt material. Leran till Haga Tegelbruk grävs upp på åkrar som ligger några kilometer utanför Enköping. Efter den industriella processen, som endast släpper ut vattenånga, så skickas teglet till eller hämtas av kunder.

— Till skillnad mot exempelvis trä så behöver inte tegelfasader behandlas på något sätt utan är i stort sett underhållsfria precis som de är. När dagen kommer för huset att rivas så kan teglet återanvändas som tegelkross, vilket gör materialets livscykel komplett, förklarar Bengt.

Hållbart byggmaterial

Teglet som tillverkas i Haga Tegelbruk är inte bara snällt mot miljön under tillverkningsprocessen utan är också underhållsfritt och står stadigt utan att påverka naturen i över hundra år. Den långa hållbarheten ökar i sin tur andrahandsvärdet på huset vid en framtida försäljning.

En annan fördel är teglets naturliga förmåga att uppta och avge värme, huset håller sig svalt på sommarn och håller inne värmen på vintern. Tegel är dessutom ett oorganiskt material, vilket innebär att risken för fukt och mögel är minimal.

— Tegel är självdränerande och kan ta in fukt för att sedan släppa ut den igen, berättar Bengt.

Fasadtegel i alla former

På Haga Tegelbruk har man tillverkat tegel sedan 1700-talet och utbudet av fasadtegel växer ständigt. Idag har man kommit längre än det röda och gula tegel vi minns. Utbudet visar en mängd olika färger som rosé, antracit och brunsvart med olika ytor och format vilket ger stora arkitektoniska möjligheter.

Fasadtegel Antik Mocca
Nya rustika Antik Mocca från Wienerberger

Haga Tegelbruks senaste nyhet heter Antik Mocca som är ljusbrunt tegel med stänk av guldfärg. Det bränns i hög temperatur och ger ett naturligt och varmt intryck med rustikt utseende. Det är en sedan länge efterfrågad tegelsten som nu tillverkas i både svenskt och danskt format.

Titta på Antik Mocca och andra tegelsorter på Wienerbergers webbsida, där kan du även läsa mer om varför tegel är det bästa valet för en hållbar och miljövänlig fasad.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se