Solceller populära i soliga Blekinge

Rödeby Energi - Solceller
I soltäta Blekinge är solceller väldigt populära.

Hem & BostadFrån söder till norr ökar intresset för solceller för varje år som går. Men är det något ställe där intresset är extra stort är det i Blekinge, det län som ständigt toppar listan över flest soltimmar i vårt avlånga land.

Färsk statistik visar att Karlskrona är vinnaren av årets Solliga, den rapport som SVT årligen ger ut över vilka städer som har flest soltimmar per år1. Oavsett vilken stad som vinner så är en sak säker; Karlskrona-området lever upp till sitt rykte av att kallas solkusten. Med många soltimmar kommer också insikten att solceller kan vara bra att investera i, något allt fler Blekinge-bor insett.

Framtidens solkälla

Från 2014 till 2015 har Blekinge sett mer än en tredubbling av investeringar i solceller. Sverige-snittet av solcellsproduktion ligger på 0,3 procent medan det i Blekinge ligger på 0,7 procent. En person som har märkt ökningen är Per Gunnar Johansson, vd på Rödeby Energi, drygt en mil från Karlskrona:

– Vi ser att alltfler blir intresserade av solenergi. Solen är framtidens energikälla så det är ju väldigt bra att man redan nu tar steget.

Rödeby Energi - Solenergi
Rödeby Energi har själv en egen solcellsanläggning.

Den som investerar i en solcellsanläggning för sin villa kan räkna med att man förbrukar ungefär hälften av sin egen solenergiproduktion, cirka 2 500 kW/h per år. Resterande produktion har du sedan möjlighet att sälja tillbaka till ditt elbolag och därmed sänka dina energikostnader.

– På ett normalt villatak med dagens priser uppgår investeringen i en solcellsanläggning till cirka hundratusen kronor med nådd break-even efter 10-11 år. Det bästa med solcellsanläggningar är att man begära ett investeringsbidrag från Länsstyrelsen, säger Per Gunnar.

Kan sälja sitt överskott

Rödeby Energi säljer själva inga solcellsanläggningar men hjälper mer än gärna till när husägare har frågor om solceller. Som konsument kan vara svårt att veta vad man kan göra för att maximera sin elproduktion.

– Som energibolag köper vi gärna tillbaka överskottet av producerad el. Vi känner att det då är viktigt att hjälpa kunder som vill investera i solceller. Som konsument finns det två väsentliga delar att tänka på, elcertifikat och ursprungsgaranti, säger Gunnar.


När en solcellsanläggning har producerat 100 kW/h kan producenten ansöka om ett elcertifikat hos Energimyndigheten. Tillsammans med elöverskottet säljs certifikatet till Rödeby Energi. Detta måste elbolaget i sin tur sedan ha för att kunna sälja vidare elen. Likaså kan de köpa en så kallad ursprungsgaranti, ett sätt för dem att bevisa att de sålt förnybar el.

Är du intresserad av att veta mer om solceller och bor du kanske rent av i Blekinge? Besök då www.rodebyenergi.se för att lära mer. Här finner du även information om hur elbolaget vill främja grön el.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se