Småländska hissautomater frigjorde yta hos Rolls Royce

Weland Lagersystem hissautomat
Med en hissautomat underlättas hanteringen väsentligt av stora och tunga komponenter.

LagerTill följd av ökat antal ordrar led Rolls Royce av platsbrist i sin fabrik. Men tack vare installationen av hissautomater kunde de inte bara frigöra plats utan också öka sin tillverkningskapacitet.

De senaste åren har varit positiva för Rolls Royce vilket ledde till att man var nära på att växa ur sin fabrik, något som hade inneburit kostsamma investeringar i nya lokaler. Men när de kom i kontakt med småländska Weland Lagersystem hittade de en lösning i hissautomat Compact Deep.

En hissautomat med lastbrickor

Weland Lagersystem har sin bas i Gislaved mittemellan Jönköping och Halmstad. Här har man länge erbjudit lagerlösningar som hjälper företag att effektivt hantera material och komponenter. De senaste 16 åren har också medfört tillverkningen av hissautomater, en teknik som medför stora fördelar, speciellt för de med platsbrist.

Mindre komponenter hissautomat
Även små komponenter kan enkelt förvaras och hanteras smidigt med en hissautomat.

– Rolls Royce lockades av tekniken så vi besökte dem och presenterade en lösning baserad på ett case utifrån deras förutsättningar, säger Björn Karlsson, vd på Weland Lagersystem.

Då Rolls Royce använder sig av mycket tunga och stora detaljer passar modellen Compact Deep bra in i företagets produktionslina. Compact Deep är en hissautomat som använder sig av stora lastbrickor i djupled vilket resulterar i att användaren får en större lagringsyta med en mer effektivare hantering än om man hade valt ett traditionellt pallställ.

– Efter valet av Compact Deep anpassade vi modellen så att den skulle klara av komponenternas storlek och vikt, något vi gör alltmer för våra kunder, säger Björn.

Ökade tillverkningskapaciteten

Projektet hos Rolls Royce påbörjades 2014 och sommaren 2015 stod hissautomaterna färdiga att användas. Och resultaten har varit överväldigande. Björn berättar mer:

– Vad vi lyckades åstadkomma var att frigöra 70 procent av den yta som tidigare behövdes för att lagra material. Nu lagrar de samma mängd material på 30 procent av ytan istället.

– Den frigjorda ytan bidrog till att investeringar i nya produktionsmaskiner kunde genomföras vilket ökade Rolls Royce tillverkningskapacitet. För hissautomaterna i sig innebär investeringen en återbetalningstid på cirka ett år, en väldigt kort payback tid enligt Björn.

Effektivare orderplockning

I dag sker mer än hälften av Weland Lagersystems försäljning till utlandet där man generellt sätt är mer benägna att automatisera. Många har även insett att orderplockningstakten ökar väsentligt med hissautomater. Medan en person kan plocka upp till 50 orderrader i timmen med ett traditionellt pallställ medför hissautomaterna att den siffran ökar till upp emot 1000 orderrader.

www.welandlagersystem.se kan du läsa mer om fördelarna med en hissautomat och hitta den modell som passar ert företag. Här finner du även andra innovativa lagerlösningar för industriföretag.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se