Skandinaver vallfärdar till Göteborg för husutställning

Husknuten - Villa
Idag erbjuder Husknuten visningshus från 22 olika husleverantörer på områdets 32 tomter i Västra Frölunda.

Hem & BostadI en konjunkturkänslig bransch är det få husutställningar i Sverige som lyckats stå pall för hårda vindar. Husknuten i Göteborg firar nu 35 år i branschen och deras stora utställningsområde erbjuder något för alla husdrömmare.

Idag erbjuder Husknuten visningshus från 22 olika husleverantörer som presenteras på områdets 32 tomter i Västra Frölunda. För de som går i hustankar kan man i lugn och ro strosa runt och inspireras av de fullt färdigbyggda och inredda visningshusen.

– Visningsområdet är en självklar knutpunkt för alla de som går i nybyggnadstankar. Här hittar man hem, berättar Maria Hassléus på Husknuten.

Inspireras och planera för framtiden

Många besöker Husknuten för att få inspiration och ideér till sina befintliga boenden. Det stora upptagningsområdet erbjuder möjligheten att titta på ett 30-tal husmodeller på en och samma plats, något som är mycket uppskattat.

Husknuten - Husutställning
Ett självklart mål för de som vill köpa hus.

– Utställningsområdet har ingen inträdesavgift och man är alltid välkommen. Vi har till och med besökare från Danmark och Norge som reser land och rike för att besöka oss, berättar Maria.

Husknuten skiljer sig något från andra husutställningar. På området har nämligen de 22 husaktörerna egna säljkontor. Kontoren är bemannade under Husknutens öppettider för att besökarna ska kunna få svar på alla de frågor de kan tänkas ha.

– Om någon säljare mot all förmodan inte är på plats så är visningshusen öppna ändå, tillgängliga för alla besökare. Sammanlagt är vi över 70 personer som är verksamma här på Husknuten, säger Maria.

Husknuten har en lunchrestaurang för de som vill ta en matpaus och hela området har en trivsam miljö med trädgårdsanläggningar och grönområden. Det är som en liten villastad, menar Maria, där man kan gå runt och drömma och planera för framtiden.

35 år i branschen

Husknuten har funnits i Sverige sedan 1980 och på den tiden fanns det flertalet husutställningar i landet på orter som Malmö, Örebro och Jönköping. Men då lågkonjunkturer slog hårt mot nyproduktion var Husknuten en av de få att överleva.

– Att satsa och bygga upp en husutställning är kostsamt såväl ekonomiskt som tidsmässigt. Vi lärde oss mycket från varje lågkonjunktur vilket gav oss ytterligare ben att stå på. Vi utvidgade bland annat utställningen med branschrelaterade företag så att besökare utöver visningshusen idag även kan titta på till exempel grundbyggnation, garage och fönster, berättar Maria.

Husknutens officiella öppettider är söndag-torsdag. Det välkända området snittar cirka 55 000 besökare årligen, där söndagar är den största besöksdagen. Husknuten AB ägs av åtta husleverantörer som driver utställningen utan något vinstsyfte. Samtliga intäkter återinvesteras i verksamheten. Besök www.husknuten.se för att inspireras.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se