Sioo Träskydd använt i nomineringar till Träpriset 2016

Hem & BostadTre arkitektritade hus nominerade för Träpriset 2016 har använt den unika träskyddsbehandlingen Sioo impregnering. Nomineringarna rör sig om de omtalade husen Villa Moelven, Villa Kristina och Villa Qvarsebo. ”Mycket roligt”, tycker Sioos grundare Herje Boström.

Vart fjärde år delas Träpriset ut av organisationen Svenskt Trä. Träpriset är ett hederspris för byggnader som representerar god svensk arkitektur i trä. Bland de nominerade finns vackra arkitektritade hus, bland annat omtalade Villa Moelven, Villa Kristina och Villa Qvarsebo. Utöver nomineringen har husen en sak gemensam — de använder alla Sioo impregnering.

– Det är mycket roligt att dessa hus är nominerade till Träpriset och särskilt som vårt träskydd är en viktig del av dem. Villorna är alla mycket vackra hus men mest känd är nog Villa Moelven som även är ett testhus för den stora trätillverkaren, säger Herje.

Unik villa i Saltsjöbaden

Villa Moelven finns i Saltsjöbaden på en strandtomt med ett utmanade läge på toppen av berget. Villan ritades av Klas Holm Design tillsammans med Widjedal Racki Arkitektstudio och har uppmärksammats för dess unika användning av trä. Men som med allt trä behöver det behandlas för att stå emot väder, vind och åldrande. Om detta berättar Herje mer:

– Villa Moelven är utvändigt behandlad med Sioo impregnering samt de gångytor och bord som finns inomhus. Arkitekterna har valt spännande trämaterial såsom värmebehandlad fura, limträbalkar och golv av furutrall, material som alla fungerar med Sioo.

Två vackra hus utanför storstäderna

Likt Villa Moelven har Villa Kristina och Villa Qvarsebo behandlats med Sioo impregnering. Bakom Villa Kristina, som ligger i Göteborg står Wingårdhs Arkitektbyrå. Här har man i stället valt att använda sig av förbehandlad granpanel och trallvirke av lärk.

– Utsidan på Villa Kristina använder Sioo-behandlat trä. Huset är fantastiskt charmigt och används redan som inslag i reklamfilmer och i tidningsreportage. Träytan är naturenlig med en fin, ljus och jämn ton som alltså är resultatet av vår produkt, säger Herje.


Villa Qvarsebo är till skillnad från Villa Moelven och Villa Kristina ett sommarhus. Huset ritades av Leo Qvarsebo som ville ha sitt eget sommarställe långt bort från pulsen och stressen i Stockholm. Med ett speciellt utseende använder sig Villan av Sioo på utsidan, där träpaneler agerar såväl tak som vägg.

Grundämnet Kisel är nyckeln

Med Sioo behåller träet inte bara sin färg och åldersbeständighet under många år utan utvecklar också en vacker ljus färg under tiden. Men hur fungerar Sioo egentligen?

Anledningen till varför just Sioo impregnering är så effektiv för olika träslag är det unika patenterade innehållet med naturmineralerna kisel och kalium. De gör att vätskan tränger in bättre bildar kristallskikt i täret och har en upp till 3 gånger längre livslängd än jämförbara produkter. Kisel är faktiskt också naturens eget sätt att skydda. Träd och växter som t ex vass suger upp upplöst kisel ur jorden som transporteras ut i organismen med vatten och stärker och bygger upp hårheter som ger ett tåligt försvar.

Sioo utnyttjar delar av naturens metodik när produkterna med kisel till sugs extra väl in i träet och bildar kristallstrukturer som stärker och ger ett tåligt skikt. Det fasta, hårda skiktet utgör ett bra skydd mot mikroorganismer som annars kan ställa till med både röta, alger och mögel på altanen. Dessutom är sioo kraftigt brandhämmande.

Vem som vinner Träpriset 2016 får vi veta våren 2016. Under tiden hittar du mer om Sioo och vad det kan göra för ditt hus på www.sioo.se. Nedan kan du även se ett klipp där Leo Qvarsebo förklarar sin vision.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se