Örnbojen, Cipaxcontainern och båten Pioner satte Cipax på kartan

Cipax - Pioner
Med en fritidsbåt från Pioner får du en hållbar och lättskött båt, perfekt för skärgården.

Industri & VerkstadUnder åren har uppländska Cipax tagit fram flera succéer inom en rad branscher. Med gjutning av plastprodukter har produkter såsom Örnbojen och plastbåten Pioner satt Cipax på kartan. I dag arbetar företaget inom flera områden och satsar stort på långsiktighet och kundsamarbeten.

För 40 år sedan började Cipax tillverka lagringstankar i plast för diverse kemikalier. Man upptäckte snabbt att behovet var stort inom plastdetaljer. Det ena ledde till det andra och efter flertalet succéer inom olika branscher är Cipax i dag en av de ledande aktörerna inom plastprodukter.

Vi fick en pratstund med Lars-Erik Andersson, vd på Cipax AB, som berättar lite om de några av de produkter som gjort Cipax kända i branschen samt att man nu satsar på djupare samarbeten med kunder.

Lång erfarenhet med kända produkter

Cipax - Örnbojen
Örnbojen från Cipax.

Örnbojen som var tidig på marknaden är en förtöjningsboj bestående av ett plastytterskal för skydd samt det skum som får bojen att flyta. Enligt Lars-Erik har Örnbojen länge varit en populär produkt, likt de båtar, Pioner som Cipax tillverkar i Norge.

Med kopplingen till det marina började Cipax tillverka platsbåtar under det egna varumärket Pioner. Till dags dato har man sålt över 300 000 båtar runt om i Europa, ett tecken på uppskattningen för de lättskötta båtarna.

– Alla båtar görs i ett stycke vilket gör dem robusta och lättskötta. De är väldigt enkla att underhålla och klarar tuff hantering. Pioners slogan är ”Ett enkelt båtliv”, säger Lars-Erik.

Utöver Örnbojen och Pioner är ett av Cipax största affärsområden plastbehållare och plasttankar. I sortimentet finns ett stort antal olika produkter från 14 till 15 000 liter som är såväl kemikalie- och korrosionsbeständiga. Nyligen lanserade Cipax en ny produkt som ser ut att bli en riktig succé. Den nya produkten är en tank för septikhantering. Med dess låga höjd är den lätt att gräva ner eller till och med fylla runt omkring utan att gräva ner, perfekt för såväl åretruntboenden som sommarstugor.

– Vi har stor och lång erfarenhet av produkter i plast. Dessa tillverkas hos oss med hjälp av så kallad rotationsgjutning, en effektiv process, vilket skapar mycket robusta och stabila produkter försäkrar Lars-Erik.

Fokus på samarbeten

Cipax - Rotationsgjutning
Stora kunder använder i dag Cipax produkter.

Med stora kunder inom en rad branscher har Cipax länge förstått vikten av djupa och långsiktiga samarbeten. I takt med att fler företag önskar kundspecifik tillverkning anser Cipax att kundrelationer blir allt viktigare.

– Ungefär 50 procent av vår tillverkning sker kundspecifik vilket gjort att djupare och mer långsiktiga samarbeten har blivit en allt större del av vår verksamhet, berättar Lars-Erik och fortsätter:

– Såsom vi arbetar försöker vi alltid komma in så tidigt som möjligt hos kunden för att kunna hjälpa dem ta fram en bra och kostnadseffektiv lösning.

Större systemlösningar har också blivit allt vanligare för Cipax. Ett exempel som Lars-Erik tar upp är om en biltvätt skulle vara i behov av ett nytt tvättsystem. Cipax tar då fram en tanklösning som innehåller såväl pump som rörsystem med diverse anslutningar.

– Och på fordon kan vi ha många produkter installerade, som t.ex. Diesel-, Olje- Urea- och Vattentankar, samt Luftrör, Skyddskåpor och Verktygslådor, avslutar Lars-Erik.

Vill du veta mer om Cipax produkter och deras olika affärsområden? På www.cipax.se hittar du mer information. För dig som är intresserad av en lättskött båt finns mer information på www.pionerboat.se.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se