Säkra vintervägarna med miljövänliga ZeoFriction

Eco Concept Earth - Zeofriction
Zeoliten är miljövänlig och lockar inte saltsökande djur till vägarna.

LantbrukVanliga material som används för halkbekämpning såsom sand, stenflis eller salt, har visat sig ha negativa effekter på både miljö och infrastruktur. ZeoFriction är ett miljövänligt alternativ som är högeffektivt mot halka och baserat på helt naturliga zeoliter.

ZeoFriction är inget smältmedel utan en mineral som absorberar den tunna vattenfilm som finns på ytan av is och snö. Resultatet blir en varaktig sandpapperseffekt på asfalt, sten och trä – överallt där man vill ha ett högeffektivt halkskydd.

Idén med att använda zeoliter som halkskydd kommer ursprungligen från Kanada och har använts till halkbekämpning i 10 år. Man sökte efter ett miljövänligt alternativ som även fungerade effektivt vid kallare temperaturer än -9 °C då salt börjar tappa sin smältande förmåga och samtidigt var skonsamt mot olika material och natur. Man fann en naturlig zeolit som uppfyllde kraven och dessutom gav överlägsna friktionsegenskaper ända ned till – 50 °C.

Eco Concept Earth fångade upp idén och började importera zeoliter från Kanada 2009. Men det blev kostbart samtidigt som de långa transporterna inte kändes optimala. 2014 hittade företaget en zeolitkälla inom EU vilket gjorde att de kunde sänka kostnader och öka produktionen. Idag kan man även köpa ZeoFriction i praktiska konsumentförpackningar.

Det dryga halkskyddet

ZeoFriction är mångfalt drygare än sand eller stenflis. Genom att inte behöva sprida lika många korn per kvadratyta kan man lägga färre timmar på att halkbekämpning.

Eco Concept Earth - Ishalka
ZeoFriction ger ett säkert underlag även vid ishalka.

Dessutom blir det mindre att sopa upp på vårkanten. Ulf Larsson, affärsområdesansvarig på Eco Concept Earth, förklarar hur materialet fungerar:

– När man sprider ut zeoliten är den först ljus i färgen men när den tagit upp vatten och fäst på ytan så mörknar den. Signalen visar att materialet är aktivt och att det är säkert att gå, cykla eller köra bil. Därefter är den i beredskapsläge oavsett om vädret växlar mellan plus- och minusgrader eller om det skulle uppstå blixthalka.

Ett kostnadseffektivare alternativ

Ulf berättar att allt fler entreprenörer ser att ZeoFriction ger en kostnadsfördel när de lägger anbud eftersom de kan utföra arbetet snabbare. Fordonsutnyttjandet blir också högre och materialåtgången lägre. Kunder som villaägare, fastighetsägare och kommuner värdesätter även att entreprenören använder ett material som är skonsamt mot ytmaterial, växtlighet och djur.

Bidrar positivt till naturen

Eco Concept Earth - Zeoliter
ZeoFriction ger grepp på både is och snö.

En vanlig användning av zeoliter är på golfbanor där mineralen bidrar till jordförbättring samt minskar behov av bevattning och gödning. Zeoliten har även en positiv inverkan på jordar och vattendrag genom sin höga katjonbyteskapacitet.

På molekylnivå fångar zeoliten upp vattenlösliga joner från tungmetaller och toxiner och kapslar in dem för gott. Därmed kan man med fördel sopa ut eventuella rester efter vintern i rabatter och på gräsytor eller låta det rinna bort med vårregnen.

– Utöver miljöaspekterna korroderar materialet varken järn, betong eller sten vilket kan förlänga livslängden på vår infrastruktur väsentligt. ZeoFriction är den enda hållbara vägen för att säkra våra vintervägar och vår miljö, avslutar Ulf.

Eco Concept Earths webbsida kan du läsa mer om ZeoFriction, det miljövänliga och högeffektiva halkskyddet.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se