Renovera trappan

Formtrappan
Att renovera sin trappa kan ge den nytt liv i stället för att byta ut den.

ByggAtt fräscha upp den gamla slitna åttiotalstrappan är inte så lätt som man kan tro. Vi har pratat med John Dahlin, vd på Formtrappan om hur man bäst går tillväga.

Om trappan blivit gammal och tråkig behöver du inte byta ut den, för en mycket lägre kostnad kan du i stället få den fula trappan att se ut som ny med en enkelt renovering. Med uppemot 40 trappor i veckan, 700 per år, är Formtrappan absolut störst i Sverige när det gäller att få slitna trappor att bli fräscha.

Kolla Priset!

Om du ska laga din trappa själv kostar det mellan 500 och 1 300 kronor per trappsteg. En trapprenovering i ek kostar totalt 12 900 kr oavsett utformningen på trappan, såvida stegantalet inte överstiger 15.

Kontakt:
www.formtrappan.se
0771-328000

Tidskrävande

– Det är väldigt många vinklar på en trapp, även om man inte tror det. Det krävs väldigt mycket mätning och blir snabbt dyrt om man ska bygga en helt ny. Vi har digitala instrument med en precision som inte går att få med papper och penna.

Även om du är en van hemmasnickare tar det uppemot tre dagar att renovera en trappa, och om spaljeer eller kanter ska målas – ännu mer.

– Det krävs maskiner och massa material. Och sågar man fel, så
är det bara att kasta och såga om. Priset stiger snabbt, säger John Dahlin.

Om du anlitar ett proffs slipper du också allt stök. En säljare kommer hem och mäter trappan, vilket tar ungefär en kvart, Stegen fräses ut med datorstyrda maskiner efter exakta mått och sen monteras de på den befintliga trappan. Du kan gå på den samma dag.

Enkelt och hållbart

– Vi kommer inte och skräpar eller står på gården en vecka och sågar. Du får helt enkelt en fräsch trappa på en förmiddag, säger Johan.

Tekniken är enkel. Ovanpå stegen lägger de parkettplattor som sen limmas fast. Och det kostar en bråkdel av vad det skulle göra att byta ut hela trappan.

Formtrappan
Man behöver inte byta trappan, en renovering räcker långt och kostar en tiondel så mycket.

– En trappa håller ju i princip i obegränsad tid, det är som ett vardagsrumsgolv, och om den börjar bli sliten, så kan slipa om den efter 20-30 år. Ek, som nästan alla våra trappor tillverkas av, är ju ett oerhört hållbart material, säger han.

Om något råkar hända, att någon olycka inträffar efter några år och det blir ett stort fult märke i trappan, så finns måtten kvar i datorerna.

– Det är bara att ringa så fräser vi ett nytt steg som vi kommer och monterar.
Att använda just ek till trappor är en gammal svensk tradition som fortfarande lever kvar. Men allt går i trender, under en period var vita trappor det absolut hetaste, säger Johan och avslutar:

– Den stora majoriteten av trapporna vi säljer är i trä, men om du har hund eller katt hemma finns också alternativet att välja ett PVC-material, som är väldigt slitstarkt och ofta används i offentliga miljöer som bostadsrättsföreningar och liknande. Då slipper du repor från husdjurets klor.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se