Potatisen upplever en renässans

Svensk Potatis - Potatisar
Potatisen blir alltmer populär i våra svenska hem, en av anledningarna tros vara de positiva hälsoeffekterna av potatisen.

Hälsa & LivsstilI en tid då vi äter allt färre glutenprodukter upplever nu potatisen en renässans och potatis ses alltmer som ett hälsosamt livsmedel. Med ett ökat intresse kommer också ett större fokus på kvalitet, något som branschorganisationen Svensk Potatis välkomnar.

Sedan potatisen introducerades som livsmedel i Sverige i början på 1700-talet av Jonas Alströmer har den varit en stor del av svenskars kost. Men under senare decennier har intresset för potatisen varit lågt.

3 saker du inte visste om potatisen

Visste du att…

…potatisen tillhör samma familj som chili, paprika, äggplanta och tobak?

…en portion potatis ger dig 6-7 % av dagsbehovet av energi men hela 30% av behovet av vitamin C, B6 och den viktiga mineralen Kalium?

…att sötpotatis inte är en potatis utan en ört, men med ungefär samma näringsinnehåll som vanlig potatis?

Ses som ett hälsosamt livsmedel

Potatis omnämns nu alltmer som ett hälsosamt livsmedel. Som glutenfritt alternativ kombinerar potatis ett lågt kalorivärde med ett rikt innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Lars Elofson, informationsansvarig på branschorganisationen Svensk Potatis, berättar mer:

– Potatisen är ett utmärkt livsmedel med ”bra” kolhydrater, istället för de som återfinns i exempelvis ljust bröd och socker. Vi ser att potatiskonsumtionen nu ökar något och en anledning kan vara att alltfler vill minska på sitt glutenintag.

Utöver bra näringsvärden innehåller potatis också en del värdefull stärkelse (resistent stärkelse) som är näring till nyttiga bakterier, dessa bidrar till att förhindra infektioner i tjocktarmen. Dessa egenskaper, och potatisens självklara plats i det svenska köket, är något som Svensk Potatis har jobbat hårt med att informera svenskar om.

Potatis går att odla nästan överallt och kräver förhållande lite insatsmedel, per portion räknat. Utsläppet av exempelvis koldioxid är endast en bråkdel av vad det blir för övriga livsmedel. Dessa är en av anledningarna till att Livsmedelsverket rekommenderar ökad konsumtion av potatis.

– Vi har fått en ökad medvetenhet, men än finns mycket att göra. Det roligaste är att intresset för högre kvalitet har ökat, säger Lars.

Fler vill se högkvalitativ potatis

I takt med att intresset för potatisen har ökat så har även kraven för högre kvalitet ökat. Tidigare var potatisen något man bara hade i sitt skafferi. Ett livsmedel som ofta höll en sämre kvalitet eftersom vi konsumenter inte brydde oss och butikerna var mest intresserade av lågt pris. Nu när alltfler börjat intressera sig för kvaliteten av våra potatisar börjar även handeln att anpassa sig.

– Kvaliteten på potatisen i våra butiker har nog aldrig varit bättre än vad den är i dag. Tyvärr finns det fortfarande en del som bryr sig mer om ett lågt pris och släpper efter på kvalitetskravet.

För att kontrollera potatisens kvalitet har Svensk Potatis inrättat ett kvalitetsklassificeringssystem. Med hjälp av besiktningsmän upprätthålls kvaliteten genom kontroller. Kvalitetsanalysen innefattar potatisens yttre, men även inre egenskaper, något de är ensamma om i branschen.

Svensk Potatis - Lars Elofson
Lars Elofson, informationsansvarig på branschorganisationen Svensk Potatis.

Innan kontrollen tvättas och storlekssorteras potatisen för att sedan undersökas. Bland annat kontrollerar man att den är fri från skador och ser snygg ut. Den unika inre kontrollen undersöker egenskaper såsom kokkvalitet och skador som inte syns utifrån.

I dagsläget har vi besiktningsmän utspridda över hela landet med analysstationer i Laholm, Skänninge och Älvsjö. Vid godkänt analysresultat blir potatisen SMAK-märkt, avslutar Lars.

www.svenskpotatis.se kan du läsa mer om hur intresset för potatis ökat och hur kvaliteten får en allt större roll. Här hittar du även spännande matrecept med potatis som ingrediens, vad sägs om en potatispizza eller kanske en potatis- och purjolökssoppa?

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se