Por-Pac lanserar smart lättviktspall på Scan-Pac

Por-Pac - Lättviktspall
Por-Pacs lättviktspall väger under 2 kilo och lanseras på Scan-Pac-mässan i Göteborg 2015.

Transport & LogistikPlastspecialisterna Por-Pac som idag producerar en mängd produkter i materialet cellplast, framställde nyligen en smart lättviktspall för transportbranschen. Pallen är framtagen i det lätta materialet EPS (Expanderat Polystyren) och kommer att lanseras på Scan-Pac-mässan i Göteborg 2015.

De flesta känner igen cellplast via namnet frigolit, ett degenererat varumärke som rotat sig hos allmänheten och idag används som neutralt materialnamn.

Por-Pac har specialiserat sig på cellplastproduktion i de två olika kvaliteterna EPS och det segare materialet EPP (Expanderat Polypropylen). Cellplast är isolerande för såväl värme som kyla och är ett lätt material som kan ge väldigt robusta produkter.

Por-Pacs EPS-pall för transportbranschen

Por-Pac - Cellplast
Cellplast är ett lätt material som kan ge väldigt robusta produkter.

Lättviktspallen som Por-Pac själva tagit fram väger under 2 kilo, vilket i jämförelse med en traditionell träpall på 20-25 kilo innebär att man kan undvika stora koldioxidutsläpp. Den lätta vikten är många gånger fördelaktig ur arbetsmiljösynpunkt då hantering av tunga träpallar kan undvikas.

– Föreställ dig en bil med släp som tar 48 pallar. Det blir nästan ett tons skillnad med att använda vår lättviktspall istället för en vanlig EUR-pall, berättar Tomas Hartman, platschef på Por-Pac.

En annan fördel med EPS-pallen, förklarar Tomas, är att pallen är ISPM-15 kompatibel enligt internationell växtskyddsstandard för att förhindra spridning av växtskadegörare. Detta sker naturligt vid framställningen av pallen då det behövs en erforderlig temperatur medan en träpall måste desinficeras, ofta med dyr värmebehandling, för att få skickas utomlands. En träpall som är behandlad för ohyra är därmed betydligt dyrare.

– Inom transportbranschen kan man på så vis sänka kostnaderna då vår EPS-pall ligger i samma prisklass som en träpall. Vi säljer våra EPS-pallar som engångspallar men de håller betydligt mycket längre än så och överträffar förväntningarna, säger Tomas.

Formverktyg för kundspecifika mått

Por-Pac - Cateringbox
I det robusta materialet EPP har Por-Pac tagit fram tåliga cateringboxar.

EPS-pallen finns idag som standardprodukt i helpall, 1/2-pall och 1/3-pall, men Por-Pac tar även fram formverktyg efter kundspecifika mått. En av deras kunder inom vitvarubranschen specialbeställde ett transportskydd med integrerad pallfunktion.

– Det går att göra mycket med formgjutna specialpallar efter kundändmål. Exempelvis går lättviktspallen likaväl att tillverka i den rubustare kvaliteten EPP och även denna kan bli väldigt lätt viktmässigt om den tas fram i låg densitet. EPP är lite dyrare att processa fram men då får man en extremt stark pall som håller länge, förklarar Tomas.

I det robusta materialet EPP har Por-Pac tagit fram en rad smarta produkter som Poolmate, Lindesbergskrukan och cateringboxar. Andra exempel på kundanpassade produkter är golvvärmeskivor, barnvagnsunderreden, kyl- och fryslådor, byggelement och transportbrickor.

Komplettera med kant- och hörnskydd

Som komplement till EPS-pallen har Por-Pac brytbitar, hörn- och kantskydd som används för att skydda produkter och fixera dem i en kartong eller låda.

Por-Pac kommer att visa upp sin smarta EPS-pall på Scan-Pac-mässan i Göteborg 20-23 oktober 2015.
Besök Por-Pac för att läsa mer.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se