Nytt logistikflöde för läkemedelsdistributören ApoEx

SSI Schäfer - Logistikflöde
Den distributionslösning som passade bäst för ApoEx distribution var SSI AutoCruiser.

Transport & LogistikNär svenska läkemedelsdistributören ApoEx behövde hjälp att hitta ett effektivt logistikflöde för distribution av läkemedel, vände de sig till SSI Schäfer. Det logistikflöde som implementerades möjliggör idag hantering av små batcher med över 300 kollin per timma.

Det familjeägda bolaget SSI Schäfer har sedan starten 1937 skapat lager- och logistiklösningar för kunder i hela Europa. Med en bred produktflora på cirka 10 000 artiklar i sitt system, var det inga problem för dem att hjälpa ApoEx.

En distributionslösning för framtiden

När ApoEx kontaktade SSI Schäfer började de med att titta på deras aktuella flöde och framtida behov. Därefter stod det klart att den distributionslösning som passade bäst för kundens distribution var SSI AutoCruiser. Det kraftfulla och ekonomiska alternativet för transport består nämligen av en vagn som man ställer plocklådorna på och drivs av en rullbana, perfekt för ApoEx produktionslina.

– Vi byggde ett flöde med hyllställ, rullbanor och med olika stationer. Då läkemedel ligger sorterade på ApoEx lager så flyttas vagnen från packstation till packstation så man kan fylla på, skicka till utlastningen och vidare till kund, berättar Michael Hillström, försäljningschef på SSI Schäfer.

Våren 2014 var ApoEx logistikflöde implementerat och de har redan hunnit se fantastiska resultat. ApoEx genomgår bland annat en kraftig expansion och blev utnämnda till Gasellföretag 2015. John Patrick Berlips, COO på ApoEx, uttryckte sig likt följande:

”Det nya systemet tillåter en betydligt högre nivå av effektivitet, pålitlighet och förbättring av kundservice”

Skalbara SSI AutoCruiser

Det smarta SSI AutoCruiser är ett skalbart system vilket möjliggör fortsatt expansion för ApoEx. Ibland kan denna typ av system nå en begränsning, berättar Michael, men SSI AutoCruiser kan byggas på i efterhand utifrån ApoEx behov.

SSI Schäfer - Logistik
AutoCruiser kan hantera gods upp till en vikt om 30 kilo med en storlek på 40×60 cm.

– Detta ser de som en riktig fördel. Utifrån deras förändrade behov är vi delaktiga i en -dialog och hjälper dem att bygga ut systemet. AutoCruiser kan hantera gods upp till en vikt om 30 kilo med en storlek på 40×60 cm. Dess hastighet under arbete är 1 m/s vilket gör den mycket effektiv, säger Michael.

Autocruiser är ett system framtaget för att hantera extremt lätta produkter vilket gör det mycket användbart för läkemedelsdistributörer. Modulen har därefter specialanpassats efter olika kunders behov och kan idag användas inom många branscher utöver läkemedel.

Stark nordisk region

Av SSI Schäfers sju regioner ingår Sverige i den nordiska som består av Skandinavien och delar av östra Europa som Ryssland, Ukraina och Baltikum. Den nordiska regionen är stark, menar Michael, och arbetar därför även med resurser över gränser. I Sverige består organisationen av 15 personer som arbetar inom de två affärsområdena automation och materialhanteringsutrustning.

SSI Schäfer har idag en global närvaro med över 10 000 anställda med alla affärsenheter samlade under samma paraply, något de är ensamma med inom branschen. Besök www.ssi-schaefer.se för att se hur SSI Schäfer kan hitta den distributionslösning som passar just ert behov.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se