Melin & Carlsson firar 25 år som cylindertillverkare

Melin & Carlsson - Cylindertillverkning
Melin & Carlsson har gjort stora investeringar i företagets moderna maskinpark.

Industri & VerkstadTranåsbaserade cylindertillverkaren Melin & Carlsson Hydraulic AB firar i november 25 år som cylinderleverantör. I samband med det ställer Melin & Carlsson ut på Elmia Subcontractor med ny större monter och med produktnyheten kolvackumulatorer.

1990 började Ola Melin, hans far och Stig Carlsson tillverka cylindrar likt flera småföretag i Tranås. Idag är Melin & Carlsson en av få aktörer som är kvar i hydraulikfästet, något som enligt Ola beror på företagets effektiva produktion och lyckade satsningar.

Framtidssatsningar

Melin & Carlsson har de senaste åren gjort stora investeringar i deras maskinpark och även gjort nyrekryteringar. Den moderna maskinparken kompletterades nyligen med en CNC-maskin med robotcell samt en svetsrobotstation. Nu ligger företaget i framkant, menar Ola, och ökar effektiviteten och produktiviteten med dessa investeringar:

Melin & Carlsson - Cylinder
Melin & Carlsson har arbetat mycket med att korta ner ledtiderna och få högre leveransprecision.

– För ett par år sedan rekryterade vi en ny produktionschef som har gjort tydliga avtryck på vår leveranssäkerhet. Det gäller att leverera snabbast möjligt. Idag vill kunder ha en leveranstid på 3-4 veckor medan det förr var 5-6 veckor. Vi har därför arbetat mycket med att korta ner ledtiderna och att få en högre leveransprecision.

Ola berättar att vid tillverkning av cylindrar är i princip allt kundanpassat. Genom att lägga upp prognoser åt sina kunder tar Melin & Carlsson hem material i förväg för att kunna leverera så fort beställningen kommer.

– Vi sparar också tid åt våra kunder genom att leverera i satspack, dvs cylindrar som ska monteras på en viss applikation kommer packade i kit. Vi har även möjlighet att montera tillbehör såsom ventiler och lacka i kundunik kulör – allt för att underlätta för kundens slutmontering, säger Ola.

Nöjda kunder

Idag dominerar den mobila marknaden för Melin & Carlsson Hydraulic, med kunder såsom Hammar Maskin som tillverkar sidlastare. Företaget levererar även till aktörer inom exempelvis timmersläp, sopbilar och rototiltar, men även till den industriella marknaden.

– Vi upplever våra kunder som väldigt nöjda, vårt arbete visar sig nu i kundnöjdhet. Väljer man oss som leverantör så ska vi inte ge dem någon anledning att byta. Idag kan vi med stolthet säga att vi är en bland de bästa cylindertillverkarna i Sverige. En genomgående hög kvalitet och en leveransprecision i toppklass har gett oss ett gott rykte och nöjda kunder, säger Ola och fortsätter:

– Vi känner oss nu mogna för att ta ytterligare kliv framåt och nyligen avslutades rekryteringen av en säljare, Johan Nolberger, som tillträder 1 december. Johan har en gedigen erfarenhet från cylinderbranschen och kommer senast från en konkurrerande cylindertillverkare. Med hjälp av Johan räknar vi med att uppnå vårt mål att till 2020 öka omsättningen till 100 miljoner.

Egen monter på Elmia Subcontractor

I november ställer Melin & Carlsson ut på Elmia Subcontractor, i år med ny större monter och i ny hall. Med en ny monter vill företaget förmedla den förändring och framåtanda som Melin & Carlsson andas. De vill även visa sin bredd och kompetens som cylindertillverkare.

Melin & Carlsson - Ola Melin
Ola Melin, ägare till Melin & Carlsson.

– På plats kommer du se prov på vårt breda sortiment av hydraulcylindrar och teleskopcylindrar. Nytt för i år, förutom monterplatsen, är även en produktnyhet – kolvackumulatorer. En produkt som passar vår befintliga maskinpark utmärkt och som vi tror starkt på, avslutar Ola.

Kom och besök Melin & Carlsson i deras stora monter i B-hallen, 10-13 november, monterplats B09:96. Skriv ut din gratisbiljett här. På www.mchydraulic.se kan du läsa mer om hydraulikspecialisterna Melin & Carlssons cylindrar.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se