Mähler & Söner lanserar unikt plogfäste för lastbilar med radar

Mähler & Söner - Plogfäste
Mähler & Söner har tagit fram ett nytt plogfäste för lastbilar.

Transport & LogistikI år infördes krav på radar i fronten på lastbilar. Radarn utgör en viktig del av panikbromssystemet AEBS, Advancing Emergency Breaking System. Till följd av detta krav bestämde sig Mähler & Söner att ta fram ett nytt plogfäste, ett ”radarfäste”, som möjliggör att radarn alltid kan vara aktiverad för lastbilar när snöplogen är avkopplad.

Dagens befintliga fästsystem för snöplogar heter VV95 i Sverige. När detta sitter på en lastbil så skymmer det radarn, vilket innebär att det måste demonteras för att radarn ska kunna fungera. Mähler & Söner har därför arbetat med att utveckla ett nytt fästsystem för plog som möjliggör att radarn alltid kan fungera. Det unika radarfästet förväntas lanseras till hösten 2016.

Stort fokus på säkerhet

Vintern 2014/2015 var en prototyp för det nya radarfästet klart, ett projekt som Mähler och Söner arbetat med sedan 2013. Fästet monterades på en lastbil från samarbetspartnern Volvo, tester utfördes och en del modifieringar utfördes. Nu till vintern 2015/2016 kommer fästet att monteras på ännu fler bilar för att följa upp systemet ytterligare.

– Vi arbetar mycket med säkerhet för att radarfästet ska vara användarvänligt och fritt från brister. För att undvika att fästet skymmer radarn har vi flyttat själva kopplingsgrinden från bilen till plogen. Så när man kopplar bort plogen tar man även bort själva kopplingsgrinden. Vi kan med detta leverera en helt ny standard av säkerhet, förklarar Ingemar Nyberg, konstruktör på Mähler & Söner.

Ytterligare en fördel med det nya radarfästet är att lastbilens front slipper den 100 kilos tunga kopplingsgrinden, något som minskar bränsleutsläpp. Man får även in mer luft för kylning då en mindre del av fronten täcks.

Adapter för nya bilar med äldre plogar

En entreprenadbil i södra Sverige kör kanske cirka 10-15 plogvändor per år den övriga tiden har föraren andra uppdrag med lastbilen.

Mähler & Söner - Plogfäste lastbil
Med det nya radarfästet kan Mähler & Söner leverera en helt ny standard av säkerhet.

Med Mähler & Söners framtida radarfäste kommer radarn att fungera året runt. Idag måste föraren avaktivera radarns funktion varje gång bilen ska startas med det konventionella VV95 fästsystemet.

– Vi har även tagit fram en adapter för äldre plogar. Många köper idag ny bil och behöver därmed en adapter mellan sin gamla plog och det nya fästet. Har man däremot en ny bil och köper en ny plog i framtiden så är dessa helt kompatibla, säger Ingemar.

Varningssystem för filhållning

På vanliga bilar finns idag ett så kallat filvarningssystem där en signal varnar om man håller på att köra över den vita linjen. Det är radarn som hanterar alla system för filhållning och nödbroms men med ett vanligt VV95-system för lastbilar så avaktiverar man radarn varje gång man startar bilen. Detta innebär att man inte har säkerhetssystem när man kör, något som Mähler & Söner nu kan förändra.

AB Mähler & Söner grundades 1895 och har över 120 års erfarenhet av väghållningsutrustning.
Mähler & Söner kan du läsa mer om framtidens smarta radarfäste för lastbilar.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se