Lovande arbetsmarknad för buss- och lastbilschaufförer

VFG-utbildning arbetsmarknad
I närmare 20 år har VFG Utbildning haft behörighetsutbildningar för buss- och lastbilsförare.

UtbildningI närmare 20 år har VFG Utbildning haft behörighetsutbildningar för buss- och lastbilsförare på olika orter i Sverige. Med ett ungefärligt behov på 5 000 chaufförer årligen ser dagens arbetsmarknad lovande ut inom transportbranschen.

Idag examineras cirka 2 000-2 500 chaufförer årligen i Sverige. Detta utgör ungefär häften av det antal som branschen efterfrågar, något som skapar många arbetstillfällen. Vi fick en pratstund med Göran Gustafson på VFG Utbildning om möjligheterna efter avklarad utbildning samt branschens ökade efterfrågan av kvinnliga chaufförer.

Vuxenutbildningar för buss- och lastbilsförare

VFG Utbildning bedriver gymnasieutbildning, vuxenutbildning, trafikskola samt olika former av uppdragsutbildning inom transport- och anläggningsbranschen. Vi har utbildningar i Växjö, Karlshamn, Jönköping och Kristianstad, för dem som är intresserade av yrkesförarutbildning.

busschaufförsutbildning VFG-utbildning
Bussutbildning på 20 veckor öppnar stora karriärmöjligheter.

– Vi bedriver behörighetsutbildningar inom branschen t.ex. YKB, kran, ADR, truck, heta arbeten, arbete på väg, hjälp på väg, miljö, sparsamkörning, hjullastare etc. säger Göran.
 
Cirka sex månader efter avklarad utbildning hos VFG Utbildning har cirka 80 procent av eleverna fått anställning. Motsvarande branschgenomsnitt ligger på 50-60 procent. Tittar man bara på antalet anställda busschaufförer från VFG Utbildning så ligger siffran på så mycket som 95 procent.

– För att man ska bli en lastbilschaufför på vuxensidan så följer en 40 veckors utbildning, då får men en CE-behörighet för bil med släp, yrkeskompetensbevis och även kranbevis, säger Göran.

Branschen söker kvinnor

Av de cirka 2 500 examinerade buss- och lastbilschaufförer är endast 1 av 10 kvinnor, något som branschen nu vill förändra. De senaste åren har man börjat se en positiv förändring på gymnasial nivå där motsvarande siffra idag är 1 av 5.

– Branschen vill gå ifrån stereotypen av den typiske buss- eller lastbilschaufförern. Idag finns det tillräckligt med moderna hjälpmedel för att alla oberoende storlek klarar av att köra stora fordon. Många företag som jag har varit i kontakt med föredrar till och med tjejer då de över lag kör mer försiktigt än killar, säger Göran och fortsätter:

– Tjejer har jättestor möjlighet att få jobb direkt efter utbildningen. Utbildning till busschaufför är endast 20 veckor lång, en kort resa till behörighet inom ett nytt spännande yrke.

Goda utvecklingsmöjligheter

Göran berättar att det även finns goda möjligheter att vidareutbilda sig och man kan gå vidare till att bli exempelvis trafik- eller transportledare samt säljare. Skolan har haft elever som blivit egna åkare endast något år efter examen. Vår gymnasieutbildning kan planeras för högskoleförberedande studier och följer skolverkets och transportstyrelsens höga krav.

– Vi vill ge våra elever en god förståelse för hela transportbranschen, såväl på vuxen som gymnasial nivå. APL (arbetsplats lärande) är en del i utbildningen där samverkan mellan företag och skolan är enormt viktig del för eleven. Vår värdegrund är att ”Stötta, Motivera och Engagera” avslutar Göran.

VFG-utbildning logo

www.vfg.se kan du läsa mer om företagets breda kursutbud.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se