Ljungbys hjullastare återigen testvinnare

Ljungby maskin - l15 hjullastare
Ljungby L 13 återigen vinnare enligt den finska entreprenadtidningen Koneviesti.

Industri & VerkstadMed unik komfort och precision har Ljungby Maskin tillverkat hjullastare på den småländska orten i mer än 30 år. De senaste åren har maskinerna prisats i flera oberoende tester där man jämfört hjullastares prestanda.

Ljungby Maskin har sedan företaget grundades fokuserat på tillverkning av hjullastare, och har genom åren utvecklat maskinerna med hänsyn till förarens bekvämlighet och prestandakrav.

– Den senaste utvecklingen som vi gjort av våra maskiner har inneburit att vi nu kan erbjuda en hjullastare med mindre vändradie och bättre sikt vilket självklart är väldigt gynnsamt för föraren, berättar Rune Andersson som är vd och grundare av Ljungby Maskin.

Jämförs i oberoende test

I Skandinavien och övriga Europa genomförs årligen ett antal oberoende tester runt om där man jämför olika funktioner på hjullastare. Hjullastarna från Ljungby Maskin har flera år i rad vunnit flertalet sådana tester, och nu blev Ljungby L 13 återigen vinnare i ett test som utfördes av den finska entreprenadtidningen Koneviesti.

– I tester som dessa jämför man alla samlade funktioner på maskinen, allt från bränsleförbrukning och hastighet till komfort och sikt. Det är självklart otroligt roligt att återigen få utnämningen som ett kvitto på att vi tillverkar en maskin av hög kvalitet, berättar Rune.

Med föraren i fokus

Till skillnad från flertalet konkurrenter i branschen har Ljungby Maskin nischat sig på tillverkning av mindre specialanpassade hjullastare. Kunderna finns idag främst på den svenska marknaden och maskinerna används exempelvis av LKAB i de norrländska gruvorna och köps även in av flertalet kommuner.

Ljungby Maskin - Gashydraulisk stängning
Gashydraulisk stängning som automatiskt stänger dörren till förarhytten.

Dagens förare spenderar många timmar i förarhytten varje dag, och sitter i felaktiga vinklar vilket är förödande för kroppen. Därför har Ljungby Maskiner utvecklat flera unika funktioner i hjullastarna som syftar till att göra förarhytten mer ergonomisk. Till exempel var företaget först i världen med att tillverka en fjädrande förarhytt, något som väckt stor uppmärksamhet i branschen.

– Vi har även utvecklat en gashydraulisk stängning som stänger dörren till förarhytten automatiskt. Hjullastarna har även justerbara gas- och bromspedaler vilka följer med i sitsens förflyttningar både horisontellt och vertikalt, berättar Rune och fortsätter:

– Det förbättrar ergonomin ytterligare eftersom man kan individanpassa inställningarna.

Lokal produktion sedan 1983

Ända sedan starten 1983 har all tillverkning av Ljungby Maskins hjullastare skett i fabriken i Ljungby. Det resulterar dels i att företaget kan övervaka produktionen och på så sätt hålla en hög kvalitet, men även i att man kan hålla nere priserna genom att effektivisera tillverkningen så långt det går.

Det enda som företaget inte tillverkar själva är växellådor, motorer och axlar vilka levereras av ledande producenter inom området. I de större hjullastarna används motorer från Scania, och i de mindre modellerna sitter motorer från Sisu.

På Ljungby Maskins webbsida finner du mer information om företagets historia, produktion och olika modeller av hjullastare.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se