Flexibel laserpåsvetsning hos finska LCC

LCC - Laserpåsvetsning
Med laserpåsvetsning blir nya, och även trasiga, komponenter mer slitstarka.

Industri & VerkstadLaserpåsvetsning är beläggningsmetoden som används inom en rad industrier för att skydda komponenter mot slitage och korrosion. En aktör som erbjuder laserpåsvetsning är LCC. Hos dem är flexibilitet största tillgången.


Finska LCC har sin bas i den finska staden Kokkola. Trots företagets mindre storlek hjälper man årligen stora aktörer inom bland annat stål- och gruvindustrin, energisektorn och oljeindustrin med högkvalitativ laserpåsvetsning. Bakom framgångarna ligger ett flexibelt arbetssätt, det menar Seppo Heiskanen, Managing Director på LCC:

– Vi är ett litet företag vilket medför att vi kan vara väldigt flexibla och anpassa oss efter våra kunders behov och önskemål.

Fokus på korta leveranstider

Med flexibilitet i åtanke blir resultatet att man kan erbjuda sina kunder korta leveranstider. I vissa fall kan man enligt Seppo till och med konkurrera med leverantörer av reservdelar gällande ledtider och till och med kvaliteten.

LCC - Laser coating
På LCC fokuserar man korta leveranstider.

– Ledtiderna blir oftare kortare vilket gör att vi kan leverera komponenter till företag i snabbare takt än ursprungsleverantören och samtidigt med en kvalitet som håller samma eller högre standard, säger Seppo.

Flexibiliteten sträcker sig inte bara till ledtider utan också det faktum att man kan erbjuda bearbetning av både små och stora komponenter, något de är unika med i branschen. Till skillnad från andra aktörer kan de på LCC utföra laserpåsvetsning på väldigt stora komponenter, idag upp till 20 ton.

Enligt företagets beräkningar kommer man inom kort kunna bearbeta komponenter upp till 65 ton.

Fördelaktigt med laserpåsvetsning

För den som ställer sig frågan om fördelarna med laserpåsvetsning så finns det en rad positiva egenskaper som bearbetningsmetoden medför. Utöver att laserpåsvetsning kan adderas på nya komponenter, för att stärka ytan, används metoden ofta för att reparera trasiga komponenter.

Bland annat bidrar laserpåsvetsning till en längre livslängd, förbättrad produktionskapacitet till följd av färre avbrott samt en minskad arbetsbelastning för kommande underhåll. Den metallurgiska bindningen ger ett högt korrosionsmotstånd som helt nya komponenter inte alltid kan matcha.

LCC - Laserbearbetning
Laserpåsvetsning har flera fördelar.

– Med laserpåsvetsning får såväl nya som äldre komponenter ett helt nytt liv och kan leverera under mycket lång tid, berättar Seppo.

I dagsläget utförs samtliga bearbetningar i LCC:s egna lokaler men Seppo utesluter inte att man i framtiden kommer kunna utföra laserpåsvetsning ute hos kund.

– Det är intressant men så klart måste det finnas en efterfrågan från marknaden, att det är en tjänst som kunderna vill ha, avslutar Seppo.

På den svenska marknaden ingår LCC idag i en exportring tillsammans med sju andra industriaktörer. För mer information om hur du kommer i kontakt med LCC, besök www.lcc.fi. Här hittar du även mer information om fördelarna med laserpåsvetsning.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se