Kyl- och fryslageraktören satsar på ny teknik

Allson Kyl- & Fryslager - Lager
Allson Kyl- & fryslager ligger i Åtorp strax utanför Degerfors. Nu satsar de på ny teknik för att bli mer effektiva.

Transport & LogistikAllson Kyl- & fryslager, med lager i Åtorp strax utanför Degerfors, satsar nu på avancerad teknik för att bli branschledande. Satsningarna kommer bland annat sänka företagets kostnader och bidra till ännu högre kvalitet.

Konkurrensen inom kyl- och fryslager är stor och vad gäller effektivitet är det viktigt att ligga i framkant. Detta har Allson Kyl- & fryslager tagit fasta på och investerar nu miljontals kronor i ny teknik som ska ge ett högre värde för dem själva och för deras kunder.

Orderplockning av robotar

Plockning av ordrar är ett område där det finns stora möjligheter till effektivisering, menar Mikael Karlsson, delägare av Allson Kyl- & fryslager. Genom att investera i robotar som sköter orderplockning kan företaget effektivisera sin plockning och hantering av kunders gods. Mikael målar upp en bild av ett företag som alltid fokuserat på teknik och utveckling:

– Vi älskar teknik och anser att det gäller att vara öppen för nya idéer och tillvägagångssätt. Vårt motto har länge varit ”Den som går i andras fotspår, kommer aldrig först”.

Ett exempel är den egenutvecklade Warehouse Management System-mjukvaran som företaget har implementerat. I och med ”in house” utveckling får de ett mycket flexibelt system med snabba implementeringsmöjligheter och uppdateringar, med så väl interna förbättringar samt kundanpassningar.

Med det nya plockningssystemet, det nya fryslagret på 15 000 pallplatser och WMS:et kommer detta att spara såväl pengar som tid.

Investerar i förarlösa truckar

Förarlösa truckar är en investering som Mikael ser som en av de viktigaste de kommande åren. Arbetet är just nu i utvecklingsstadiet men inom kort kommer kyl- och fryslagret bemannas av förarlösa truckar som dygnet runt kommer arbeta för att lagra och leverera kunders varor.

Initialt kommer företaget att investera i 5-6 truckar.

– Med dessa truckar kan vi effektivisera våra flöden och få loss personal till att utföra andra arbetsuppgifter på företaget. Vi räknar med att investeringen har tjänats in redan efter tre år, säger Mikael.

Stora och välkända kunder

Allson Kyl- & frys - Kyllager
Här lagras såväl kyl-, som frys- och torrvaror åt kunder från hela landet.

Bland de kunder till Allson Kyl- & fryslager som kommer att kunna dra nytta av fördelarna med de nya teknikerna återfinns stora livsmedelsaktörer såsom Orkla foods Sverige, Lantmännen och Atria Scandinavia med välkända märken som Felix, Frödinge och Max.

– Det är både mindre och större företag som anlitar oss. Tack vare att vi breddar verksamheten genom att nu också fokusera på kolonialvaror kan vi attrahera fler kunder. I kombination med investeringarna ser framtiden ljus ut, avslutar Mikael.

www.allson.se kan du läsa mer om Allson Kyl- & fryslager samt deras fokus på ny teknik och utveckling. Här hittar du även information om tjänster såsom infrysning, transportförmedling och paketering.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se