Italienska idyllen Marche – en pärla värd att upptäcka

Nordins Properties - Marche
Högt upp på kullarna är de små medeltida byarna med stadsmurar, kyrktorn och borgar belägna.

ByggI södra Italien mellan Adriatiska havet och bergskedjan Apenninerna, hittar du den idylliska regionen Marche. Känt för sina böljande kullar, småskaliga mat- och vinproduktion och årliga tryffelfestivaler, flyttar svenskar hit för att leva det italienska livet.

Som en passionerad bergsmänniska blev Agneta Nordin hänförd av Marches vackra landskap. Fem år senare grundade hon sitt mäklarföretag, Nordin Properties, med viljan att dela med sig av sin förälskelse för den italienska idyllen.

Fantastiska cykel- och vandringsmöjligheter

Det italienska landet delas av den 1 000 kilometer långa bergskedjan Apenninerna och gör att det är nära mellan berg och hav. Högt upp på kullarna är de små medeltida byarna med stadsmurar, kyrktorn och borgar belägna där de omges av nationalparker med 2 000 meter höga bergstoppar.

Regionen erbjuder fantastiska cykel- och vandringsleder för såväl söndagsvandrare som klättringsentusiaster. Landsvägscykling är nationalsport i Italien så för personer som gillar landsvägscykling eller mountainbike finns det privata grupper som anordnar cykelresor. Då bor man på minihotell eller Bed & Breakfast medan man kan få sitt bagage transporterat mellan de olika etapperna.

Högklassig mat- och vinproduktion

Nordins Properties - Agneta Nordin
Agneta Nordin, Nordin Properties.

San Benedetto del Tronto som är den största fiskehamnen i Marche är känd för sin Brodetto, en fisksoppa som görs i alla kuststäder utifrån egna recept. Då Marche har en lång tradition av fårdrift i bergen så är detta ett stort inslag i regionens kultur, samtidigt som säsongens frukt och grönsaker används året runt.

– Det är klassiskt för Italien att varje by har sin lokala specialitet. Detta kan vara handgjord pasta i speciella former eller slaktarens korv som skiljer sig i kryddning från by till by, säger Agneta.

I Italien odlas det vin i hela landet, från norr till söder och långt upp på bergssidorna i Alperna. Vinodling har alltid tillhört Italiens kultur och förr var vin en basföda i köken. Varje region har olika typer av druvor beroende på jordmån vilket gör att deras vin får en alldeles egen karaktär.

– Marches jordbrukslandskap skapar goda förutsättningar för många små vingårdar att framställa högklassiga viner. Här odlas de klassiska vita vinerna som Verdicchio och Pecorino samt röda viner som Montepulciano och Sangiovese, berättar Agneta.

Tryffelfestivaler under hösten

Något som kännetecknar Marche är den svarta och vita tryffeln som säljs på årliga tryffelfestivaler. I Amandola har man en vit tryffelfestival i början av november varje år där många av Italiens bästa kockar samlas.

Få hjälp genom hela köpprocessen

Nordins Properties - Italien
Marche är känt för sina böljande kullar, småskaliga mat- och vinproduktion och årliga tryffelfestivaler.

Agneta avslutar med att poängtera betydelsen av att man känner sig trygg i hela köpprocessen. Därför hjälper hon sina kunder med allt från att ta med dem på visningar till dess att avtalet är påskrivet. Hon hjälper även sina kunder att hitta rätt personer för exempelvis fastighetsskötsel och ta kontakt med banker och myndigheter.

– Sedan får de lära sig italienska och klara sig själva, säger Agneta med ett skratt. Marche har blivit känt som lilla Toscana, med en lägre prisnivå och utan massturism, och är verkligen en pärla värd att upptäcka.

Idag erbjuder Lufthansa flyg till Marches huvudstad Ancona via Munchen eller Frankfurt. Besök www.nordinproperties.com/en/ för att läsa mer om idyllen Marche samt kontakta Agneta som hjälper dig att börja leva det italienska livet.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se