Gnosjö Automatsvarvning storsatsar på innovation

Gnosjö Automatsvarvning - Innovation
Gnosjö Automatsvarvning har under den senaste tiden storsatsat på innovationer. Satsningar i produktionen har avsevärt förbättrat tillverkningen av komponenter.

Industri & VerkstadSmåländska Gnosjö Automatsvarvning är välrenommerade i branschen för deras expertis, hållbarhetstänk och innovation. Nu storsatsar företaget på ännu fler innovativa lösningar.

I maj 2015 kickades Innovation Forum 2015 igång, ett nytt industriforum från Gnosjö Automatsvarvning. Här bjöds kunder och leverantörer in för att tillsammans med personal få se mer av de innovativa lösningar som företaget de senaste åren har investerat i. Under en inspirerande dag med föreläsning från bland annat Renata Chlumska minglades det friskt bland deltagarna och vd Linda Fransson kunde visa att man i den lilla småländska orten ligger långt fram i utvecklingen.

Visar den röda tråden på mässa

Gnosjö Automatsvarvning - Linda Fransson
Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning

Just innovation är något man har jobbat länge med, och nu fokuserar ännu mer på, berättar Linda, när vi pratar med henne kring vikten av att kunna erbjuda bra resultat till sina kunder. Nu ligger fokus på den kommande mässan Elmia Subcontractor där man kommer visa upp några av företagets innovationer.

– Temat är innovation och på mässan får vi möjlighet att visa den råda tråden vi har för både befintliga och nya kunder, säger Linda.

Flera av de satsningar som företaget har investerat i rör produktionen och dess effektivitet. Alltsom oftast har komponenterna som man tillverkat inte ändrats utan i stället har man kunnat öka produktionstakten, ökat antal kontroller och samtidigt bibehållit kvaliteten.

Ett annat område är automation där man strävar efter att automatisera så många processer som möjligt. Bland annat har korgväxlare införts vilket medför att antalet kassationer minskat och antalet fullgoda komponenter ökat.

– Med korgväxlare delas våra tillverkade serier upp i mindre serier vilket medför att vi kan utföra smartare kvalitetskontroller, förklarar Linda.

Investerat i hissautomat

Gnosjö Automatsvarvning - Effektiv produktion
Med företagets nya hissautomat ökar effektiviteten och personalens ergonomi förbättras.

En av de mest betydelsefulla investeringarna i verksamheten är det nya paternosterverket i företaget lageravdelning. Tidigare lagrades de råmaterial som använts i produktionen i höga travar som täckte en golvyta på 600 m2. Linda berättar mer:

– Med ett paternosterverk kan vi utnyttja våra lokaler bättre och samtidigt bli effektivare. Hissautomaten har 184 fack som vardera rymmer 3 ton material vilket bara använder en fraktion av ytan.

Paternosterverket medför inte bara högre effektivitet utan också positiva egenskaper för företagets personal då ergonomin har förbättrats. Personalen kan nu i stående position lyfta ut det material som behövs och tunga lyft är ett minne blott.

För dig som är intresserad av att veta mer om Gnosjö Automatsvarvnings innovationsfokus och investeringar i produktionen är välkommen att besöka Elmia Subcontractor 10-13 november. Gnosjö Automatsvarvning finner du i monter C01:40.

Gå in på www.svarvning.nu för att få gratis entré till mässan där du också hittar mer information om automatsvarvning. Glöm heller inte att titta på filmen från årets Innovation Forum 2015 här nedanför.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se