Fortsatt högt tryck hos Sala Brand

Sala brand - brandbil
Modellen Buffalo är en brandbil anpassad för flygplatser. Med två kanoner kan den effektivt släcka stora bränder.

FordonMed flera tunga leveranser under första halvan av året och ett fullspäckad höst ser 2015 ut att bli ett bra år för brandfordonsleverantören Sala Brand. ”Vi är helt fullbelagda under resten av året”, säger Kai.

2015 har varit ett spännande år för Sala Brand som har levererat flera fordon runt om i landet. Nu väntar ännu fler leveranser för brandfordonsföretaget som bland annat ska leverera släckräddningsbilar och en specialtillverkad brandbil för flygplatser.

– Våren har bestått av en blandad kompott med olika typer av brandfordon till alla delar av landet, bland annat så kallade Bas 1-brandbilar. Inför hösten har vi fullt upp, säger Kai.

Släckräddningsbilar och innovativ stegbil

Våren hos Sala Brand har kantats av leveranser av diverse fordon med ett större antal brandbilar av typ Bas 1. Denna typ av brandbil är en kombinerad släckräddningsbil som ofta används i det första skedet av en brand eller olycka. Tack vare dess mångfacetterade profil har den allt från sjukvård och klippverktyg till avancerade släcksystem. Kai berättar mer:

Bas 1-brandbilar har en bred roll och ser ut på samma sätt oavsett var i landet den används, detta eftersom MSB är kravställare. Dessa fordon karakteriseras också av bra släckmöjligheter då den bär 3 000 liter vatten och 400 liter skum. Ett populärt fordon för Räddningstjänsten.

Utöver Bas 1-brandbilar har man levererat stegbil till Piteå brandstation av tyska fabrikatet Magirus. Som marknadsledande inom stegbilar världen över är Magirus förknippade med hög kvalitet och innovation, menar Kai som berättar att Sala Brand har den svenska agenturen för Magirus.

Säkrare flygplats med brandbilen Buffalo

Under hösten kommer man på Sala Brand fortsätta att leverera flera Bas 1-brandbilar samt ett antal Magirus-stegbilar. Huvudfokus ligger dock på en flygplatsbrandbil med leverans i november. Det är Ängelholms flygplats som har beställt ett släckfordon med namnet Buffalo. Denna modell är helt dedikerad för flygplatser och har en extra hög släckningskapacitet.

– Med två vattenkanoner, en på taket och en i fronten kan Buffalo enklare släcka större bränder. Takkanonen har en kapacitet på 5 000 liter vatten i minuten med 10 bars tryck. Tankarna har kapacitet på 10 000 liter vatten respektive 600 liter skum, säger Kai.

Med Buffalo-modellen kan Ängelholms flygplats försäkra sig om att de i en olyckssituation kan stävja eventuell eld och därmed rädda såväl liv som fast egendom.

Stort fokus på brandsäkerhet

Likt Ängelholms flygplats ansvar för deras resenärer har Sala Brand ett ansvar gentemot sina kunder att deras produkter håller hög kvalitet. Kai berättar att man bland annat var först i branschen med att certifiera sig, ett kvitto på deras engagemang.

– Det är viktigt med hög kvalitet och hög driftsäkerhet när det gäller brandsäkerhet. Vi jobbar kontinuerligt med detta i form av kontroller av moment och delmoment. Sedan är vi självklart certifierade enligt ISO 9001 och 14001, avslutar Kai.

www.salabrand.se kan du läsa mer om hur företaget arbetar med kvalitet i deras uppdrag att leverera brandbilar till Sveriges brandstationer. Här hittar du även mer information kring deras modeller.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se