Fläkt Woods lanserar unik kylbaffel

Fläkt Woods - Kylbaffel
Fläkt Woods Wega II och Nova II - en unik tryckoberoende kylbaffel.

Bygg & FastighetI dagens fastigheter som t.ex. kontor är det viktigt att snabbt kunna anpassa lokaler efter behov. Nu lanserar Fläkt Woods Wega II och Nova II – en unik tryckoberoende kylbaffel och vidareutveckling av framgångarna Wega och Nova. Tack vare den senaste tekniken kan man nu på ett flexibelt sätt kan anpassa luftflödet till den ventilation som för tillfället behövs.

Tekniken med kylbafflar är idag inget nytt utan har använts i decennier. För några år sedan förändrade Fläkt Woods dock marknaden med lanseringen av kylbafflarna Wega och Nova, de första kylbafflarna för behovsstyrda ventilation med bibehållen säkerhet för motverkande av dragproblem.

– 2014 blev ett riktigt succéår för oss när det gäller kylbafflar, tack vare lanseringen av Wega och Nova. Nu tar vi ett steg till och förfinar tekniken med Pi – tryckoberoende (Pressure Independant) funktion och behovsstyrd ventilation (VAV), säger Erik Andersson, affärsutvecklare på Fläkt Woods.

Nya Wega II och Nova II

Fläkt Woods - Luftanläggning
Wega II och Nova II erbjuder en kombination av flexibilitet med brett arbetsområde och möjligheten till motorisering.

Kylbafflarna Wega II och Nova II arbetar på samma sätt, det som skiljer dem åt är utformningen. Wega II integreras när man har undertak vilket fallet är för cirka 90 procent av kontorsmarknaden i Sverige. Nova II däremot är en frihängande kylbaffel som används för de resterande 10 procenten och i utlandet.

– En traditionell kylbaffel är inte bra på att hantera variabla luftflöden. Men tack vare den teknik som vi använder i Wega II och Nova II minimeras risken för drag och säkerställer samtidigt goda effekter i alla luftflödesområden, förklarar Erik.

Viktigt med layoutflexibilitet

Vid kontorsbyggnation är det viktigt med möjligheten till hyresgästanpassning. Här erbjuder Wega II och Nova II en kombination av flexibilitet med brett arbetsområde och möjligheten till motorisering.

Med Wega II och Nova II går det blixtsnabbt att ändra inställningar om man t.ex. behöver ventilera för två personer istället för en. Motor för behovsstyrd ventilation är ett tillval, men går enkelt att komplettera med i efterhand, eller helt enkelt flytta den från en kylbaffel till en annan. Man har normalt sett ett modultänk, när man bygger kontor. Om man då dessutom placerar Wega II eller Nova II, med eller utan Pi-motorn, i samma modulindelning ger detta möjlighet att förändra ventilationen i efterhand. Detta ger en full frihet att bygga om sin kontorsvåning vid framtida behov.

Passar alla kanalsystem

Fläkt Woods - Kylsystem
De nya kylbafflarna passar för alla kanalsystem.

Erik avslutar med att förklara att de nya ventilationsprodukterna fungerar som såväl självständiga produkter (stand alone), eller som uppkopplade mot Fläkt Woods egna optimeringssystem Ipsum eller till ett redan befintligt Building Management System.

De nya Wega II och Nova II är tryckoberoende och passar därför både i nya och gamla kanalsystem. Bra vid t.ex. renoveringar.

www.flaktwoods.se kan du läsa mer om de smarta ventilationsprodukterna Wega II och Nova II, samt deras många tillbehör som exempelvis luftkvalitets- och närvarogivare.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se