Energioptimerar för det marina världen över

Ecomar - Energioptimering
Skolfartyget Michael Sars.

TeknikInom den marina sektorn kan energi optimeras genom allt från belysning och maskineri till fläktsystem och kommunikation. Ecomar är företaget som har specialiserat sig på energioptimering för marina kunder världen över.

Med huvudkontor i Mariehamn på Åland arbetar Ecomar mot hela världen. Vi har pratat med en av de fyra delägarna, Jonas Svenblad, om företagets breda yrkeserfarenhet samt hur de idag energioptimerar för stora rederier som Stena Line men gör även har totalentreprenadprojekt, just nu för ett skolfartyg.

– Lokalt arbetar vi mycket med vägfärjor där vi utför service- och underhållsarbeten. Det kan vara allt från tekniska problem till energi- eller elproblem som gör att vi rycker ut och hjälper till, förklarar Jonas.

En bred yrkeserfarenhet

Ecomar- Marinoptimering
Installation av manometrar och trycksensorer för automationssystem.

Ecomar grundades 2009 och har idag fyra delägare, alla med gedigna och varierande yrkesbakgrunder inom det marina. Jonas har bland annat arbetat som elingenjör på oljeplattformar och kryssningsfartyg i 20 år innan de grundade företaget.

– Vi har även erfarenhet inom design, projektledning, som skeppsbyggare samt inspektion från större rederier som Vikingline och Bore. Gemensamt har vi en bred förståelse för det marina vilket är anledningen till att vi har lyckats så väl. Idag är vi redo att ta oss an alla möjliga marina uppdrag, förklarar Jonas.

Energioptimerar för välkända rederier

En av de stora kunderna som Ecomar arbetar med just nu är Stena Line. Här ska de mäta hur mycket dieselolja som förbrukas per dygn för att beräkna hur rutter påverkas av väder, vind och last. På detta vis kan de se vilken som blir den snabbaste och billigare rutten för fartygen att köra.

– Vi arbetar även med Salén Ship Management, tidigare Salén-rederierna, från Göteborg. Det nya rederiet arbetar med specialkryssningar till exempelvis Antarktis och har nyligen köpt tre nya fartyg där vi hjälper till att bygga om och lägga in automationssystem, förklarar Jonas.

Totalentreprenad för skolfartyg

Ecomar - Energibesparing
Vindturbin Norsepower installation.

Skolfartyget Michael Sars har tack vare Ecomar blivit uppgraderat med ett helt nytt kontrollrum. Detta är idag såpass stort att upp till 15 elever får plats med såväl bord och stolar som datorer, och kan på så vis användas som klassrum.

– Det nya kontrollrummet var ett gammalt lastrum innan. Vi hade totalentreprenad på byggnationen och tog in underleverantörer för allt från stål till inredning. Vårt ansvar blev att utföra automationssystem som navigation- och manöversystem, avslutar Jonas.

Ecomar har även installerat en vindturbin som består av en 20 meter hög snurrande cylinder för Norse Power. Bränslekostnaderna har tack vare detta gått ner 2,8 procent netto. Nu är planen att installera en till turbin på samma fartyg, vilket kommer att mer än fördubbla energibesparingen. På Ecomar Ltd. kan du läsa mer om hur Ecomar kan hjälpa er att energieffektivisera inom det marina.

Redaktionen
redaktionen@branchjournalen.se