Elbolaget som toppar listorna med nöjda kunder

Mölndal Energi - Elbolag
2012 vann Mölndal Energi SM i kundservice för sin personliga service och korta svarstider.

EkonomiInför den stundande vintern kan det vara svårt att veta vilket elavtal man ska välja och vilket som har bästa möjliga pris. Mölndal Energi är det miljöfokuserade elhandelsföretaget som de senaste tre åren toppat prislistorna på sajter som elskling.se och baraspara.se.

2012 vann Mölndal Energi SM i kundservice för sin personliga service och korta svarstider. Året tidigare hade elhandelsbolaget cirka 20 000 kunder, en siffra som på endast fyra år accelererat till dagens 120 000 kunder. Expansionen är därmed större än hos något annat elhandelsbolag i Sverige.

Vi har pratat med Bernt-Erik Radesjö på Mölndal Energi som belyser vikten av rätt inköp vid rätt tillfälle, fördelarna med förnyelsebara energikällor samt elbolagets nya förvaltningstjänst.

Rätt inköp vid rätt tillfällen

En av anledningarna till att många väljer Mölndal Energi som elleverantör är bolagets låga priser. Alla elhandelsbolag i Sverige köper idag sin el till samma pris. För att få elen till så lågt pris som möjligt gäller det därför att handla vid rätt tillfälle, samt ha en slimmad och effektiv organisation.

– Eftersom att vi är en liten organisation så behärskar vi många delar i elhandelsprocessen. Vi arbetar inte fokuserat på enskilda arbetsområden utan snarare i en effektiv grupp där vi är back-up för varandra. På så sätt blir vi en mer sammansvetsad organisation, förklarar Bernt-Erik.

För att köpa in rätt volymer el måste Mölndal Energi vara duktiga på att se kundernas behov, något som varierar beroende på väder och årstid. Inför vintern är elhandelsbolaget extra alerta när de lägger sina prognoser innan de anmäls till Nordpool Spot och Svenska kraftnät kl. 12 dagen före leverans.

El från förnyelsebara energikällor

Alla Mölndal Energis kunder får el från förnyelsebara energikällor, där energin kommer från bolagets egna kraftvärmeverk, vatten- eller vindkraft. I bolagets kraftvärmeverk används mycket trädbränslen som returträd och bark vid produktion av el och fjärrvärme.

– Vi använder biobränslen som returträd och bark för att producera värme. Därefter leder vi ångan från det kokande vattnet genom en turbin som genererar el. Det varma vattnet som blir över på andra sidan turbinen skickar vi ut till våra kunder i Mölndal och värmer upp deras bostäder. På så sätt får vi en betydligt högre verkningsgrad än på exempelvis ett kärnkraftsverk, berättar Bernt-Erik.

Tips om ny förvaltningstjänst

Idag är elpriserna låga vilket lockar till att välja rörliga elpriser. Mölndal Energi erbjuder inköpspriser utan påslag, men rörliga priser kan alltid innebära en viss risk om det blir en kall vinter.

Nu lanserar Mölndal Energi en ny förvaltningstjänst som innebär att man som företag eller privatperson kan välja ett rörligt elpris som förvaltas av elhandelbolagets krafthandlare.

– När våra förvaltningsexperter ser risk för en förändring, går de in och låser det rörliga priset. På så vis slipper våra kunder pristoppar. För prissäkringsavtalet tillkommer en förvaltningsavgift på 19 kr/månad som ger våra kunder en extra säkerhet inför vintern, avslutar Bernt-Erik.

www.molndalenergi.se kan du följa elmarknaden i Mölndal Energis veckobrev där krafthandlarna även förutspår framtida förändringar.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se