Aluminiumbåtar populärt inslag i skärgården

Marinteknik - Alukin
Aluminiumbåten blir allt vanligare i skärgården. Här syns en populär modell från fabrikatet Alukin.

FordonTålig, underhållsfri och funktionsduglig året runt; aluminiumbåten blir en allt vanligare syn i skärgården. ”Vi ser att såväl fritidsägare som företag köper våra aluminiumbåtar”, säger Maria Nikula på svenska Alukin som säljer aluminiumbåtar tillverkade i Roslagen.

Efter att båtmarknaden de senaste åren har dominerats av plastbåtar blir det allt vanligare för såväl konsumenter som företag att välja aluminiumbåtar. Trenden ser ut att öka i hela Sverige och allt fler ser fördelarna med en båt som har hög hållbarhet och kräver lite underhåll.

Praktiskt med aluminium

Just den praktiska aspekten får många båtköpare att vända sig till aluminiumbåtssegmentet oavsett om de ska användas för sport, fritid eller professionellt bruk. Tack vare dess hållbarhet är aluminium är nämligen perfekt som båtmaterial.

Marinteknik - Aluminiumbåt
En aluminiumbåt är väldigt praktisk med låg underhållsnivå.

– Många av våra kunder som köpt en aluminiumbåt uppskattar att man inte behöver vara så försiktig med den, de kan utan vidare köra upp den på en strand eller förtöja nära en klippa, säger Maria.

Med aluminiumets egenskaper behöver man varken putsa eller polera skrovet, vilket ofta är tidsödande och något många ser som den tråkiga delen av båtägandet. Hos Alukin rekommenderar man till och med sina kunder att inte bottenmåla skrovet, ett praktiskt och miljövänligt ställningstagande.

En uppsjö av modeller

Användningsområdet är ofta det som styr valet av båt, ska man satsa på en båt med hytt, en traditionell styrpulpet eller en arbetsbåt med plats för maskiner? På marknaden finns i dag en uppsjö olika modeller som passar olika ändamål, till och med båtar för dem som smidigt behöver transportera material eller maskiner.

– Vi har i vår modellserie täckt de flesta behov man kan ha och därför kan det vara bra att kika på olika modeller ur vårt program. För vår del på Alukin så säljer vi mest hyttbåtar eftersom det medför användning året runt och inte bara på sommaren. Sen finns det de som vill ha en arbetsbåt med plats för en fyrhjuling eller liknande, då finns det passande modeller för det med bogramp i fören, säger Maria.

Anpassad aluminiumbåt

Marinteknik - Fritidsbåt
En Alukin-aluminiumbåt går att anpassa efter behov.

Hittar man inte en modell som passar berättar Maria att Alukin har valt att erbjuda möjligheten att anpassa båten efter sina kunders behov. Exempel på detta kan vara handikappanpassning med extra breda dörrar och utrymme för rullstol, eller för ett specifikt ändamål, såsom dykning eller andra arbeten.

– Med vår egen båtkonstruktör och tillverkning här i Roslagen kan vi enkelt anpassa kundernas båtar efter individuella behov, avslutar Maria.

Att välja en båt av aluminium kan alltså medföra flera fördelar, speciellt för de som helst vill slippa underhåll av båten. På www.alukin.se kan du läsa mer om fördelarna som aluminium har samt se hela Alukins modellutbud med allt från hyttbåtar till styrpulpeter och arbetsbåtar.

Redaktionen
redaktionen@branschjournalen.se